Технічний відділ > Різні технічні рішення
Варіант ремонту запалювання в настінних котлах
(1/1)
romashkin:
Нещодавно мав проблему зі своїм котлом Beretta. Прослужив він мені майже 4 роки без проблем, а тут перед початком опалювального сезону вирішив мені попортити нерви.
Перестало працювати запалювання газу. Розібравши схему, виявив, що вийшов з ладу діністор k2000G.
Оскільки придбати дану штуковину, як в принципі і інші, трохи потужніші діністори, проблема.
Вирішив я дане питання дуже просто:
купив у магазині електровимикач-регулятор, який ставлять у кімнатах замість звичайних вимикачів. Ціна біля 20 грн. Розібрав, витягнув платку і запаяв замість даного діністора. Котел працює уже декілька днів без зауважень.
Оскільки чув про такий самий дефект від декількох людей, то вирішив поділитись, може комусь і пригодиться, як варіант, поки немає де дістати відповідну деталь.
p.s.
До речі, можливо хто знає де можна придбати такі діністори в Україні?
Generator:
Чув, але не експерементував, що діністор може замінити звичайний тірістор, де керуючий вивід не підключений.... можливо КУ202Н підійде... Колись у дитинстві робив стробоскоп на діністорі, але тонкощів не памятаю....
Удачи
Gosha:
Я колись не просто експерементував. а й приміняв...але память ..память...
Там хоч перехід P-N-P-N, але просто тірістором не замінявся діністор. Діністор можно було сложити з двох транзісторів....але як ...блін ..забувся...
треба в неті пошукати ...
але це точно, що тірістор, що діністор замінявся парою транзісторів.
....
хм...чи можливо тірістор+діод... треба в гуглі глянути...память освіжити
romashkin:
діністор замінюється тірістор+стабілітрон.
регулятор - це є варіант силового регульованого діністора(аналог).
інші заміни і аналоги не потрібні, бо і так працює варіант з елекрорегулятором.
Як вихід, можна спробувати послідовно з'єднати декілька діністорів з меншою напругою пробою, такі я зустрічав в каталогах.
а два тразистора, якщо не помиляюсь заміняють тирістор, а не діністор.
Для довідки - напруга пробою(напруга, при якій діністор відкривається) діністора, який стоїть в котлі (К2000G) біля 200В, і струм номінальний 2А
serg71:
А якщо напрягти мозги , и подумати про що вчили у технарі по предмету основи єлектротехніки , то прийде на думку смхема з аналогом і однопереходного транзистора і денистора і теристора , треда лише застосувати транзистори на підходящу напругу і все буде добре.
Навігація
Go to full version